Wanneer en hoe moet je je gazon verticuteren?

Een gezond gazon is belangrijk voor elke gazonbezitter. Het regelmatig verticuteren van het gras is daarom essentieel om de grasmat in een goede staat te behouden. Maar wanneer en hoe moet je het gras verticuteren? In deze blog leggen we uit hoe je dit het beste kunt doen zodat je straks een groener en dichter gazon hebt dan dat van de buren!

Wat is verticuteren?

Ieder gazon is vatbaar voor onkruiden en mos. Wanneer deze ongeregeldheden zich ophopen, vormt het gazon al snel een viltlaag. Deze laag van mos en onkruiden zit in de bovenlaag van het gazon en zorgt ervoor dat er weinig water, lucht en licht in de bodem terechtkomt, wat de bodemstructuur verstoort. Hierdoor hebben de graswortels moeite om voedingsstoffen op te nemen uit de bodem. Bij langdurig tekort aan water, voeding en licht, zullen er uiteindelijk gele en/of kale plekken in het gazon ontstaan. Op een gegeven moment zal het gras zelfs compleet gaan verdwijnen. Door het gras te verticuteren, verwijder je deze viltlaag uit de bodem, zodat het gras weer ongestoord voeding uit de bodem kan halen en voldoende groeipunten krijgt om goed te kunnen groeien.

Wanneer gras verticuteren?

Het is belangrijk om te weten wanneer je je gras moet verticuteren. Het gazon heeft namelijk tijd nodig om te herstellen na de behandeling. We raden daarom aan om het gras te verticuteren tijdens het groeiseizoen, dus in het voorjaar of in het najaar. Het is hierbij van belang dat de bodemtemperatuur minimaal 10 graden Celsius is. Als de bodemtemperatuur lager dan 10 graden Celsius is, zal het gras minder snel groeien en veel langer duren voordat het gazon volledig hersteld is na het verticuteren. Als de temperaturen het toelaten, kun je in principe in februari al verticuteren. Let wel op dat de luchttemperatuur niet gelijk is aan de bodemtemperatuur. Als de temperatuur in het voorjaar weer wat toeneemt en al enige tijd rond of boven de 10 graden Celsius schommelt, wil dat nog niet zeggen dat de bodemtemperatuur ook 10 graden is. Wil je graag verticuteren, maar twijfel je of de bodemtemperatuur hoog genoeg is, meet deze dan eerst om zeker te zijn.

Kun je het gras verticuteren als het nat is? 

Het wordt afgeraden om het gras te verticuteren bij te nat weer. Wanneer het gras enigszins vochtig/nat is, zal het gras snel herstellen. Maar als het water nog op het gazon ligt, bestaat de kans dat er grasklitten achterblijven in de verticuteermachine en dat kan de machine verstopt raken of zelfs kapot gaan. Daarnaast bestaat de kans dat als je nat gras verticuteert, er kans op spoorvorming is. Het beste is om niet te gaan verticuteren als het gras nat is. 

Wat heb je nodig om je gazon te verticuteren? 

We hebben een lijstje voor je samengesteld met handige gereedschappen waarmee je de tuinklus binnen no-time achter de rug hebt.

Het begint allemaal met grasmaaien. Je moet het gazon eerst kort maaien voordat je gaat verticuteren. Maai het gras op een hoogte van 3-5 centimeter. Je maakt het hier voor jezelf een stuk gemakkelijker mee. Wanneer het gras van tevoren niet gemaaid is, zul je al gauw merken dat het een hele zware klus is.

Na het maaien kan het echte werk beginnen; je kunt nu het gras gaan verticuteren. Je kunt het op twee manieren aanpakken: met een verticuteermachine of met een verticuteerhark. Wanneer je een groot gazon hebt van meer dan 100 m², raden we aan om een verticuteermachine te gebruiken. Verticuteermachines zijn vrij prijzig. Voor een optimaal gazononderhoud, verticuteer je het gras één of indien nodig, twee keer per jaar. Je kunt hiervoor ook prima een verticuteermachine huren bij je plaatselijke tuincentrum, dit scheelt natuurlijk een hoop kosten. Heb je een ietwat kleiner gazon van minder dan 100 m²? Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om het gras te gaan verticuteren met een verticuteerhark.

Hoe verticuteren met een verticuteermachine?

Kies je ervoor om het gras te verticuteren met een verticuteermachine? Let er dan allereerst op dat je de verticuteermachine niet te diep instelt: alleen de bovenste centimeters van het gras moeten gesneden worden. De messen gaan tot ongeveer 1 centimeter diep de grond in. Dit is diep genoeg om de viltlaag te verwijderen. Je kunt nu, nadat je het gras gemaaid hebt, beginnen! Verticuteer het gazon in de lengte en loop zoveel mogelijk in rechte banen. Vervolgens kun je het gazon nogmaals verticuteren, maar nu in de breedte. Loop wederom in rechte banen. Net als bij het zaaien van gras, moet je ook bij het verticuteren van gras zowel in de lengte als in de breedte het gazon bewerken. Haal na het verticuteren de losse mosresten uit het gazon.

Hoe verticuteren met een hark?

Gras verticuteren met een hark is – vanzelfsprekend – een stuk arbeidsintensiever dan wanneer je dit met een verticuteermachine doet. Maar voor de kleinere gazons kun je prima verticuteren met een verticuteerhark. In principe moet je net zo te werk gaan met een hark als met een verticuteermachine. Hark de messen niet dieper dan 1 centimeter in de grond. Hark zowel in de lengte als in de breedte (wederom in rechte banen). Hark na het verticuteren met een normale hark het losse mos en onkruid uit het gazon.

Het gazon doorzaaien na het verticuteren

Na het verticuteren kan het gazon er wat kaal uitzien. Dit is echter geen probleem. De extra licht- en luchttoevoer zorgt ervoor dat het gazon zich sneller kan herstellen. Toch is het vaak wel nodig om de kale plekken bij te zaaien. In de vakhandel zijn er verschillende herstelgrasmengsels in het assortiment. Deze mengsels bevatten doorgaans een hoog percentage Engels raaigras dat al na een paar weken ontkiemt. Zo krijg je snel weer een dichte graszode met een hoge betredingstolerantie. Indien je twijfelt voor een goed mengsel helpen we je graag verder met vrijblijvend advies.

Bij zure bodem:gazonkalk

Na het verticuteren is het aan te raden om gazonkalk te strooien als je bodem te zuur is. Mos en onkruid groeien namelijk snel op te zure bodems en bodems verzuren van nature. Het ontzuren van de bodem met een kalkmeststof stelt dit verzuringsproces langer uit. Kalk heeft namelijk een neutraliserende waarde waardoor de pH-waarde (zuurgraad) van de bodem op peil blijft. Opgelet: Als je zeker wilt weten of jouw gazon een kalkbemesting nodig heeft, kun je overwegen om een bodemtest te doen. Hierbij wordt de pH-waarde (zuurtegraad) van de bodem gemeten, zodat je kunt bepalen of de bodem te zuur is. In dat geval kun je kalk gebruiken om de pH-waarde te verhogen. Als de bodem niet zuur genoeg is, kun je tuinturf gebruiken om de bodem te verzuren. Zo zorg je ervoor dat de bodem optimaal is voor een gezonde groei van jouw gazon.

Na het verticuteren bemesten 

Als vervolgstap na het bekalken van het gazon, is het aan te raden om tijdens de zomermaanden organische gazonmeststof te strooien. Graswortels nemen in deze periode namelijk extra veel voedingsstoffen op uit de bodem. Met een organsiche meststof voorkom je uitputting van de bodem.

Het strooien van kunstmest tijdens de warme zomermaanden kan het risico op verbranding met zich meebrengen. Organische meststoffen hebben dit risico niet. Deze biologische meststoffen hebben een lange, gelijkmatige werking van wel 3 maanden. Naast het voeden van het gras draagt het ook bij aan het bodemleven. Een win-win situatie dus! 

Wij helpen je graag met deze klus!

Heb je zelf geen tijd of zin om het verticuteren van je gazon zelf uit te voeren? Geen probleem! Uw Hofmaker van dienst staat voor je klaar om deze klus voor jou te klaren. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over het onderhoud van je gazon en kun je genieten van een prachtig groen gazon dat er het hele jaar door goed uitziet. Neem gerust contact op om te bespreken wat de mogelijkheden zijn voor jouw gazon.

#verticuteren #Bornem #Klein-Brabant #gazon

Verbeter de natuur om je heen: hoe dragen wij bij aan de natuurbescherming.
Hoe we bijdragen aan de natuurbescherming door middel van het plaatsen van houtbetonnen nestkasten en insectenhotels